Sportovní lékárnička: Jak si vybrat a co by měla obsahovat?

Sportování je skvělý způsob, jak udržovat své tělo v kondici a zlepšit své zdraví. Bohužel v ten nejméně čekaný okamžik může přijít různé zranění. Proto je důležité mít sportovní lékárničku, abyste byli připraveni na jakoukoli situaci, která by mohla nastat. V této příručce se dozvíte, jak si vybrat správnou sportovní lékárničku nejen pro sportovní kluby, ale i pro školy a další organizace a co by měla obsahovat.

Obsah

  1. Úvod
  2. Jak si vybrat správnou sportovní lékárničku
  3. Legislativa - sportovní lékárnička a její obsah?

 

Red Basic World First Aid Day Instagram Post

1. Úvod

Ve sportovním prostředí ať už na klubové, školní anebo amatérské úrovni se může stát různé vážné zranění přesně v tu dobu, kdy to nejméně čekáte. O důvod víc být vždy připraven na nejhorší a mít kvalitně vybavenou sportovní lékárničku po ruce na odpovídajícím místě. 

2. Jak si vybrat správnou sportovní lékárničku

Sportovní lékárnička by měla obsahovat pomůcky a léky, které jsou vhodné pro ošetření drobných zranění a bolestí, které mohou při sportování nastat. Měla by být přizpůsobena druhu sportu a možným zraněním, která se při něm mohou vyskytnout. Důležité je také pravidelně zkontrolovat obsah lékárničky a doplnit potřebné položky.

Sportovní lékárničku můžete pořídit v lékárně nebo přímo zde v našem eshopu specializovaném na potřeby pro sportovce. Na trhu je k dispozici velké množství různých typů lékárniček. Berte v úvahu, zda potřebujete lékárničku přenášet anebo bude umístěna po celou dobu na jednom místě (např.: tělocvična), pro jaký počet lidí by měla lékárnička sloužit, pro jaké typy sportů bude lékárnička využívána atd. Jednotlivé sportovní lékárničky se liší svým obsahem a velikostí. 

3. Jaký by měl být obsah sportovní lékárničky dle legislativy?

Přímá zmínka o sportovní lékárničce ve vyhláškách momentálně není. Pro obecné vybavení sportovní lékárničky se dá vycházet z  vyhlášek o vybavení lékárniček na zotavovací akce, ze zranění, které mohou nastat ve vašem sportovním prostředí a také z vlastních zkušeností. Přesné vybavení lékárničky na zotavovací akce na základě kterého lze poskládat i vlastní lékárničku pro sportovní kluby můžete vidět na obrázku níže. 

Sporteo vybaveni lekarnicky na zotavovací akce poster_page-0001

Celé vybavení by mělo být navíc upraveno v závislosti na typu sportu a sportovního prostředí. 

Seznam lékárničky je možné stáhnout zde